Tuottajatarinat: Tyrnävän Mylly

Tyrnävän Mylly on nimensä mukaisesti tyrnäväläinen mylly, joka jalostaa ohraa, kauraa, ruista ja vehnää jauhoiksi, hiutaleiksi, mannoiksi ja ryyneiksi. Myllyn merkittävin tuote ohrajauho, jota valmistetaan vuosittain 150 000 kg. Ruis-, vehnä- ja hiivaleipäjauhoja mylly valmistaa 30 000 kg ja hiutaleita, mannoja ja ryynejä 20 000 kg vuodessa. Tuotteidensa raaka-aineena mylly käyttää pääsääntöisesti oman tilansa viljaa ja valmistaa, pakkaa ja kuljettaa itse kaikki tuotteensa. Viljelyspinta-alaa löytyy 350 hehtaarin edestä, ja sadosta noin puolet menee myllyyn ja puolet rehuksi. Tyrnävän Myllyn merkittävimmän asiakaskunnan muodostavat lähialueen pienleipomot. Palvelutukku Pohjoinen on yksi myllyn merkittävimmistä jälleenmyyjistä, jonka valikoimista löytyvät niin kuluttajille kuin ammattilaiskeittiöillekin suunnatut tuotteet. Tyrnävän Myllyn omistaja Janne Matinlauri toteaa olevansa erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Palvelutukku Pohjoisen kanssa; aikaa jää jakelun sijasta enemmän myllyn varsinaiseen tehtävään, tuotantoon.

Mylly myllännyt jo sata vuotta

Tyrnävän Mylly on satavuotisen historiansa aikana onnistunut pitämään pintansa maatalouselinkeinon myllerryksessä. Alun perin Tyrnävän Osuusmeijerin omistama, pääasiassa viljelijöitä ja karjankasvattajia palvellut mylly siirtyi vuosituhannen vaihteessa Kauko Matinlaurin omistukseen ja alkoi viljan jauhatus- ja vastaanottopalveluiden lisäksi tarjota kuluttajille myllytuotteita jauhoista hiutaleisiin sekä karjanrehuja. Reilu 10 vuotta sitten Tyrnävän Myllyn omistus siirtyi sukupolvenvaihdoksen myötä Janne Matinlaurille, ja vuonna 2015 mylly siirsi toimintansa upouusiin, entistä toimivimpiin ja suurempiin tiloihin Nipsinkiin.

Arvot mukana toiminnassa

Vastuullisuus on Matinlaurin mukaan yksi Tyrnävän Myllyn ydinarvoista sekä nykyajan globalisoituneessa maailmassa kilpailuetu. Tuotteita ei kuljeteta maapallon, eikä edes Suomen, toiselta puolelta vaan tuotanto ja jakelu tapahtuvat hyvin lähellä. Näin tuetaan oman alueen työllisyyttä, taataan lähiruoan saatavuus kuluttajille sekä pienennetään hiilijalanjälkeä. Matinlauri kertoo pyrkivänsä olemaan vastuullinen myös kuluttajana ja suosivansa lähiruokaa. Yrittäjä paljastaa myös, että viljelysmaiden pohjoisella sijainnilla on positiivinen vaikutus viljan makuun. Tämä liittyy pohjoisen pitkään valoisan ajan määrään kasvukauden aikana.

Asiakaspalvelua koko sydämellä

Janne Matinlaurille asiakaspalvelu on sydämen asia. ”Välillä puhelin saattaa soida sunnuntaiaamuna, kun asiakkaalla on kysyttävää tai kommentoitavaa tuotteisiimme liittyen”, hän kertoo hymyillen. ”Otan ilomielin puhelut vastaan, sillä niistä kehkeytyy usein mielenkiintoisia, myös omia ajatuksia muokkaavia keskusteluita”, Matinlauri jatkaa. Matinlauri on perillä myös tämän päivän kuluttajatrendeistä. Nyt vallalla on lähiruokabuumi, joka vaikuttaa positiivisesti myös myllyn toimintaan. Suosiotaan kuluttajien keskuudessa on kasvattanut myös kaurahiutale, joka on myös yrittäjän itsensäkin mieleen: ”Henkilökohtainen suosikkini tuotteistamme on kaurahiutale. Keitän joka aamu kaurapuuron – sen parempaa starttia päivälle ei löydy!”

www.tyrnavanmylly.fi