Tervakankaan Peruna on ollut liki 20 vuotta yhteistyössä Palvelutukku Pohjoisen kanssa

Hanna ja Jaakko Tervakangas

Siikajoella toimiva Tervakankaan Peruna on toisen polven perheyritys, jonka pelloilta ja kuorimosta ovat peräisin monien pohjoissuomalaisten ravintoloiden perunajalosteet. Asiakasverkoston rakentamisessa ja toiminnan kasvattamisessa sujuva yhteistyö Palvelutukku Pohjoisen kanssa on ollut avaintekijä jo useiden vuosien ajan. “Vuosien varrella rakentunut molemminpuolinen luottamus tarkoittaa meille paitsi sitä, että tehdään mitä luvataan, mutta myös sitä, että ollaan valmiita vastaamaan toisen toiveisiin ja tarpeisiin”, viljelijä Jaakko Tervakangas kertoo. Omasta jakelukalustostakin luovuttiin pari vuotta sitten, sillä Palvelutukku Pohjoisen kanssa yhteistyössä toteutettava jakelu mahdollistaa keskittymisen ydinosaamiseen, eli perunanviljelyyn ja kuorimotoimintaan.

Kuorimo toimii lähiviljelijöiden väylänä asiakkaiden lautasille

Moni lähialueiden perunanviljelijä on saanut tuotteitaan maailmalle juurikin Tervakankaan Perunan kuorimon kautta, missä perunat pestään, kuoritaan, pilkotaan, siivutetaan, suikaloidaan sekä pakataan nykyaikaisella laitteistolla. “Kuorimolaitteisto on usealle pienyrittäjälle liian suuri investointi, joten me hoidamme raaka-aineiden jatkojalostuksen ja Palvelutukku Pohjoinen puolestaan jalosteiden myynnin ja jakelun. Kun yhteistyö sujuu hyvin joka suuntaan, saadaan aikaiseksi tehokas toimitusketju ja asiakkaille päätyvät tuotteet ovat korkealaatuisia ja tuoreita”, Tervakangas jatkaa.

Ekologisuus ja lähituotanto kantavina periaatteina

Tervakangas on kiitollinen myös sujuvasta keskusteluyhteydestä yhteistyökumppaninsa kanssa: “Koska emme ole itse suoraan yhteydessä loppuasiakkaisiin, voisi hyvin kuvitella meidän olevan asiakkaiden tarpeista ja arvoista pihalla kuin lumiukko”, Jaakko Tervakangas naurahtaa. “Pysymme avoimen keskustelun ansiosta hyvin kartalla kuluttajien ja asiakkaiden mieltymyksistä ja pyrimme niihin myös vastaamaan muun muassa pienentämällä hiilijalanjälkeämme nykyaikaisella ja tehokkaalla laitteistolla niin viljelyn kuin jatkojalostuksenkin suhteen”, hän jatkaa. Palvelutukku Pohjoisen kautta tulevien pyyntöjen ja ehdotusten ansiosta perheyritys pysyy virkeänä ja on tähän päivään saakka onnistunutkin vastaamaan asiakkaidensa tarpeisiin. “Ja kyllä se toimii ihan molempiin suuntiin, hienosti on pystytty löytämään yhteinen sävel minkä tahansa asian suhteen ja Palvelutukku Pohjoinen on toteuttanut meidänkin toiveitamme suorastaan esimerkillisesti”, hän kiittelee.

Puikula päätyy useimmin omalle lautaselle

Tervakankaan Peruna viljelee itse seitsemää eri lajiketta, mutta viljelijäverkoston ansiosta yrityksen tuotevalikoima on huomattavasti laajempi. Yrittäjän omaa suosikkilajiketta kysyttäessä yksi nousee lopulta ylitse muiden: “Jokaiselle lajikkeelle on oma käyttötarkoituksensa, mutta jos yksi ainoa suosikki pitäisi valita, niin kyllä se on puikulasta tehdyt lohkoperunat”, Jaakko tuumii. Jokainen lajike kypsyy eri vaiheessa kasvukautta, joten suosikki on helposti se, joka on kulloinkin parhaimmillaan. Tämän huomaa etenkin ravintoloiden annoksissa, mutta myös kuluttajat ovat tuntuneet löytävän perunan monimuotoiset käyttötavat ja eri lajikkeiden parhaat puolet, Tervakangas kertoo. “Siksi onkin tärkeää pysyä ajan hermolla ja pystyä vastaamaan trendeihin ja tarpeisiin. Siitä iso kiitos yhteistyökumppanillemme – yhdessä pystymme takaamaan tuoretta, ekologista ja terveellistä lähiruokaa jatkossakin”, hän tiivistää tyytyväisenä.

www.tervakankaanperuna.fi